top of page

ROUWEN HOE DOE JE DAT?

Ze zeggen je moet het een plekje geven.

Vraag HEN dan maar eens waar dat is. 

Je wereld staat plots stil en het zal nooit meer zo worden zoals het was.

Intens verdriet, verwarring, boosheid, het gevoel dat niets er meer toe doet. Het zijn een paar van de emoties die je kunnen overvallen als iemand die dicht bij je staat overlijdt. Je vraagt je af of je zo'n ingrijpend verlies wel kunt dragen en hoe je nu verder moet. Hier vind je meer informatie over rouwverwerking. Een proces waar iedereen op zijn eigen manier doorheen gaat. 

Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken. Het verlies van iemand die veel voor je betekent.

Je vader of moeder, je kind, je partner na een lang ziekbed, vlak na de geboorte of volkomen onverwachts bij een verkeersongeluk. Het zijn de allermoeilijkste momenten in een mensenleven. Want het betekent doorgaan met je leven, terwijl je diegene verschrikkelijk mist. De draad weer oppakken, terwijl je geestelijk veel pijn hebt.

Wat is rouw?

Rouwen betekent het verwerken van verlies. Daarbij hoeft het niet per se om een overlijden te gaan. Je kunt bijvoorbeeld ook een rouwproces doormaken als je je baan kwijt raakt, als je net gescheiden bent of als de kinderen het huis uitgaan.

Maar voor de meeste mensen is er niets zo ingrijpend als de dood van een dierbare persoon. Rouwverwerking is het leren omgaan met dat verdriet.

Verschillende fasen

Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Toch maken de meeste mensen een aantal vaste fasen door. Meestal begint het met ontkenning. Je weet wel dat iemand er niet meer is, maar dat dringt niet écht tot je door.

Vervolgens komt de klap en voel je de pijn van het gemis in alle hevigheid. Pas na die fase kun je je emotioneel gaan instellen op een leven zonder de overledene. Het betekent dat je het verlies langzaamaan leert aanvaarden en weer verder kunt.

Emoties

Rouwen brengt vaak heftige gevoelens met zich mee. Soms zijn die emoties zo intens, dat je als nabestaande het gevoel hebt dat je gek wordt. Je kunt last hebben van angst, schuldgevoelens, woede en verdriet, om maar eens een paar emoties te noemen. Voor sommige mensen is de klap zo groot dat ze als het ware in shock raken. Je geest sluit zich dan af voor de pijn en je doet alles op de automatische piloot.

En waar sommige nabestaanden niet over de overledene kunnen praten en dit steevast vermijden, hebben anderen juist de behoefte om continu herinneringen op te halen.

Fysieke reacties

Juist omdat emoties na een sterfgeval zo hevig kunnen zijn, kun je ook last krijgen van lichamelijke klachten. Oververmoeidheid is een veelvoorkomend probleem. Emoties vreten namelijk energie en veel mensen slapen slecht.

Uitputting brengt meestal ook concentratieproblemen met zich mee en nogal wat mensen voelen zich rusteloos. Verder komen buikpijn, hoofdpijn en een gebrek aan eetlust vaak voor.

Hoe lang duurt de rouwperiode?

Het is bijna onmogelijk om een antwoord te geven op de vraag hoe lang iemand normaal gesproken rouwt. Dat kan een paar dagen zijn of vele jaren lang. Natuurlijk heeft het alles te maken met je persoonlijkheid en de rol die de overledene in je leven speelde.

Soms wordt er gedacht dat iemand na een half jaar wel over de ergste schok heen is, maar juist dan wordt het gemis vaak erger. 

Wat kan helpen?

Het spreekt misschien voor zich, maar het is belangrijk om tijdens het rouwproces naar je eigen gevoelens te luisteren. Heb je behoefte aan alleen zijn, doe dat dan ook. Wil je juist praten, zoek dan een vriend(in) op of misschien iemand van lotgenotencontact.

Maak afspraken op je werk om je taken tijdelijk te verlichten en zeg tegen jezelf dat je even niet optimaal hoeft te functioneren. Probeer dingen te doen waardoor je tot rust komt, zoals wandelen, tuinieren of sporten. En het is goed om enige structuur in je dagelijkse bezigheden aan te houden: op vaste tijden eten en naar bed bijvoorbeeld.

Het is belangrijk dat je leert om weer lief te hebben en dat jij je weer durft te hechten.

Soms zie je dat mensen na een lange rouwperiode zich onthechten en echte intimiteit vermijden. Dit proces speelt zich af in het onderbewustzijn. Je kunt hiervoor bij mij terecht om samen te gaan kijken waar je diepste angsten zitten en hoe jij je weer kwetsbaar open kan stellen om weer liefde toe te laten. Er bestaat helaas geen handboek over rouwverwerking. Niets is goed en niets is slecht!

Vertrouwen, veiligheid en geborgenheid zijn wel de sleutels tot je onderbewustzijn. Heeft u behoeft aan meer informatie over rouwverwerking dan kunt u met mij contact opnemen. 

bottom of page